Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklikler neticesinde yabancı yatırımcıların Türk vatandaşlığı kazanması için imkan tanınmıştır. Yatırım miktarları, 19/9/2018 tarihinde düşürülerek, daha çok yabancı yatırımcının Türkiye’de yatırım yapması hedeflenmiştir. Yabancıların Türkiye’de yatırım yapmaları halinde yalnızca kendileri değil, eşleri ve 18 yaşının altındaki çocukları da Türk Vatandaşı olabilmektedir.
Suzer Hukuk Ofisi, uzun yıllardır yabancılara hem yatırım süreçlerinde hem de vatandaşlık başvurularında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Yabancıların yararına yatırım imkanları araştırılmakta ve gerekli hukuki prosedürler takip edilmektedir. Yabancı yatırımcılar ve aileleri adına j bendi ikamet izin başvuru ve devamında vatandaşlık başvuru süreçleri başından sonuna kadar ofisimiz nezdinde çalışan deneyimli avukat ve danışmanlar tarafından sağlanmaktadır.
İstanbul’da bulunan ofisimiz ve Ankara’da bulunan iş ortaklarımız ile birlikte müvekkillerimize doğru yatırım imkanları sunulmakta, vatandaşlık başvuru sürecinin en güvenilir ve en hızlı şekilde sonuçlandırılması adına da avukatlık ve hukuki destek sağlanmaktadır.
Yatırımların yapılması ve/veya Türk Vatandaşlığı başvuru ve süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için +90 212 294 47 46 numaralı telefondan ofisimizi arayarak kurucu avukatımız Av. Selin Süzer ile görüşerek detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Türk Vatandaşlığının kazanılması için yapılması yabancılar tarafından yapılması gereken yatırımlar ve detayları aşağıdaki gibidir:
1) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, en az 500.000 Amerikan Doları veya rayicine tekabül eden bir döviz ya da Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler,
2) Minimum 250.000 Amerikan Doları ya da bu tutara tekabül edecek şekilde başka bir döviz ya da Türk Lirası tutarında tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhinin koyulması şartıyla taşınmaz satın alan ve bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
3) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca en az 50 kişilik istihdam sağladığı tespit edilen,
4) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca, en az 500.000 Amerikan Doları yahut karşılığı döviz veya Türk Lirası tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı tespit edilen,
5) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen,
6) Sermaye Piyasası Kurulunca, 500.000 Amerikan Doları ya da karşılığı döviz yahut Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılım payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az 3 yıl elinde tutmak şartıyla satın aldığı tespit edilen,
Yabancılar, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Vatandaşlık kazanabilmem için nasıl bir gayrimenkul almam gerekiyor?
Cevap: Türk Vatandaşlığın kazanılması için öncelikli koşullardan biri en az 250.000.- USD değerinde gayrimenkul satın alınması ve 3 yıl satılamaz şerhi konulması gerekmektedir. Satın alınacak gayrimenkul bina, daire, arsa niteliğinde olabilir. Hisseli bir arsa alınması halinde, hisseye düşen tutarın en az 250.000.- USD olması gerekmektedir.
Suzer Hukuk Ofisi olarak, yatırımcılara doğru ve güvenilir yatırım yapmaları konusunda, yabancıların gayrimenkul edinimlerinde hukuki danışmanlık sağlayarak satış sözleşmelerini de güvence altına alıyoruz.
Soru: Bankaya para yatırarak vatandaşlık kazanabilir miyim?
Cevap: Yatırımcının kendi adına açacağı banka hesabına 500.000.-USD tutarında döviz veya Türk Lirası yatırılması, akabinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 3 yıl boyunca hesaba bloke konması gerekmektedir. Bu yatırım tutarı vadeli hesaba da konulabilir, vadesiz hesapta da bulunabilir.
Soru: İkamet iznimin sona ermesine 8 ay var, vatandaşlık başvurusu için tekrar ikamet iznine başvurmalı mıyım?
Cevap: Yabancının ikamet izninin neye istinaden alındığı önem taşımaktadır. Turizm, eğitim, aile ikameti vb. gerekçelerle alınan ikamet izinleri ile vatandaşlık başvuruları yapılamamaktadır. Yalnızca j bendi kapsamında ikamet izni olanlar vatandaşlık başvurusu yapabilmektedir.
Soru: Gayrimenkul yatırımı yaptım, şimdi ikamet izni için başvuracağım. Ailem için de ikamet başvurusu yapmam gerekiyor mu?
Cevap: Yatırımcının j bendi kapsamında ikamet izni alması yeterlidir. Aile bireylerinin de j bendi kapsamında ikamet alması gerekmemektedir.
Soru: 250.000.-USD değerinde gayrimenkul alarak, vatandaşlık başvurusundan eşim ve çocuklarım faydalanabilir mi?
Cevap: Yönetmelikte belirtilen yatırımlardan birisinin yapılması, yatırımcının, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının vatandaşlık başvurusunda bulunması için yeterlidir. 18 yaşından büyük çocuklar da yatırım yaparak vatandaşlık başvurusu sağlanabilir.
Soru: Yatırımcı olarak vatandaşlık başvurusunda bulunduğumda Türkiye’de bulunmam gerekiyor mu?
Cevap: Yatırımcı vekaletname vererek tüm süreci avukatları aracılığı ile yürütebilir. Yalnızca j bendi kapsamında ikamet izni için başvuru esnasında bizzat katılımı gerekmektedir. Ancak güvene dayalı bir işlem olduğundan dolayı vekaletnamenin işinde uzman ve güvenilir kişilere verilmesi gerekmektedir.
Soru: Yatırım yapmama rağmen vatandaşlık kazanamama ihtimalim olabilir mi?
Cevap: Yatırımcılar hakkında güvenlik araştırması yapılmakta, kamu sağlığı ve güvenliğine tehdit oluşturabilecek bir birey olup olmadıkları incelenmektedir. Eksik tutarda veya yanlış yatırımlar yapılmaması, güvenlik soruşturmasını geçmesi, kamu sağlığı ve güvenliği için tehdit oluşturmaması halinde vatandaşlık kazanılmaktadır.
Soru: Türkiye’de bulunan paramla bu yatırımı yapabilir miyim?
Cevap: Halihazırda Türkiye’de bulunan paranız ile söz konusu yatırımları yapmanıza engel bir durum bulunmamaktadır.
Soru: Yatırım yaptıktan sonra idari makamlarca tespit edilmesi gereken taahhütlerde bizzat bulunmam gerekiyor mu?
Cevap: Yatırım yapıldıktan sonra gerekli taahhüt ve bloke işlemleri vekaletname verildiği takdirde danışmanlar tarafından yürütülebilmektedir. Sürecin sağlıklı ve güvenilir şekilde ilerleyebilmesi için, güvene dayalı bu işlemlerin yetkili avukatlar tarafından yapılması gerektiğini önemle belirtmek isteriz.
Süzer Hukuk Ofisi olarak yatırımcılar tarafından yapılacak olan yatırımlar talebe göre incelenmekte, ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında değerlendirilmektedir. İkamet izni ve vatandaşlık başvuruları için tüm süreç tarafımızca hızlı ve güvenilir şekilde takip edilmektedir.
Soru: Süreci sizinle yürütebilmemiz için ne yapmamız gerekiyor?
Cevap: Ofisimiz ile irtibata geçerek yatırım ve/veya vatandaşlık sürecinin sonuna kadar konusunda uzman avukat ve danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Vatandaşlık işlemlerinizi hemen başlatın:
Uzman Yetkili : Av. Selin Süzer
E-mail : selin.suzer@suzerlaw.com
Tel : +90 533 307 60 66
Adres : Nispetiye Mahallesi Aytar Caddesi No:32/4 Etiler/İstanbul